Rețetă prăjitură Tosca by Teo's Kitchen

Porții
1
Complexitate
Pregătire
Gătire
Temperatură
Calorii
-
Ingrediente
• 6 ouă |
• 180g + 180g zahăr (blat+cremă) |
• 100g mac |
• 80g făină |
• 3 linguri nucă de cocos |
• ½ linguriță praf de copt |
• 3 llinguri cu vârf de amidon |
• 250ml lapte călduț |
• 200g unt moale |
• 1 linguriță extract de vanilie sau miezul de la o păstaie de vanilie |
• 300g biscuiți |
• 200g zahăr tos |
• 100ml apă |
• 200g ciocolată cu lapte sau amăruie |
• 100ml frișcă lichidă |
• 100g unt |
• 1 lingură miere |
Descriere
Pregătește rețeta de prăjitură Tosca, urmeaz-o pas cu pas și oferă-le celor dragi cea mai bună prăjitură cu mac. Ingredientele alese îi dau o aromă specială.
Mod de preparare
Pasul 1. Încinge cuptorul la 180°C și tapetează tava cu hârtie de copt. Separă ouăle.
Pasul 2. Pune mixerului Cuisinart telul, pune în bol albușurile și 180 g zahăr. Spumează la viteza 5 și apoi crește treptat viteza până la 9-10. Batem până obții o bezea lucioasă, care nu cade din bol când îl întorci. Adaugă mac, cocos, făină, praf de copt. Încorporează-le cu ajutorul unei spatule, cu mișcări de sus în jos, pentru a nu scoate aerul din bezea.
Pasul 3. Odată ce compoziția este omogenă, toarnă în tavă, nivelează cu spatula. Coace pentru 12-15 minute sau până când blatul este elastic și usor aurit. Lasă aluatul să se răcească foarte bine, scoate-l din tavă, înlocuiește hârtia de copt cu folie alimentară și pune blatul din nou în tavă.
Pasul 4. Pentru cremă, amestecă laptele călduț și amidonul până nu mai sunt cocoloașe. Pune în bol gălbenușurile, 180g zahăr, vanilia. Spumează până ai o cremă groasă, ca o alifie, în care granulele de zahăr nu se mai simt. Adaugă laptele, amestecă. Toarnă amestecul într-un bol termorezistent și fierbe crema la abur, amestecând des cu telul. Încet-încet va începe să se îngroașe, ca o budincă.
Pasul 5. Tragem crema de pe foc, acoperă cu folie alimentară, astfel încât folia să atingă crema. Astfel, crema nu va face crustă. Lasă crema să se răceasca foarte bine. Când crema e rece, spumează untul pentru 4-5 minute, având telul atașat mixerului. Peste untul spumat, cu mixerul mergând la viteză mică, adaugă cu lingura crema rece. Amestecă până ai o cremă fină. Pune crema peste blat, nivelează foarte bine cu spatula.
Pasul 6. Pentru sirop, pregătește o cratiță cu fund dublu. Pune zahărul și ține-l la foc mic, amestecând des, până prinde culoare și se caramelizează. Adaugă apă și lasă să fiarbă până tot zahărul e topit și ai un sirop. Lasă siropul să se răcească, apoi dă fiecare biscuite prin sirop și pune-l peste cremă. Pregătește și glazura: punem la foc mic ciocolata, frișca lichidă, untul, mierea. Amestecă până sunt topite toate și ai o glazură lucioasă. Lasă să se răcorească puțin, apoi toarnă peste stratul de biscuiți.
Pasul 7. Lasă prăjitura Tosca la rece pentru minim 5-6 ore, înainte de feliere, de preferință, peste noapte. Pentru a ridica mai ușor prăjitura din tavă, ne ajutăm de folia alimentară. Pentru feliere, folosim un cuțit de bucătărie foarte lung și subțire.
Pasul 2. Pune mixerului Cuisinart telul, pune în bol albușurile și 180 g zahăr. Spumează la viteza 5 și apoi crește treptat viteza până la 9-10. Batem până obții o bezea lucioasă, care nu cade din bol când îl întorci. Adaugă mac, cocos, făină, praf de copt. Încorporează-le cu ajutorul unei spatule, cu mișcări de sus în jos, pentru a nu scoate aerul din bezea.
Pasul 3. Odată ce compoziția este omogenă, toarnă în tavă, nivelează cu spatula. Coace pentru 12-15 minute sau până când blatul este elastic și usor aurit. Lasă aluatul să se răcească foarte bine, scoate-l din tavă, înlocuiește hârtia de copt cu folie alimentară și pune blatul din nou în tavă.
Pasul 4. Pentru cremă, amestecă laptele călduț și amidonul până nu mai sunt cocoloașe. Pune în bol gălbenușurile, 180g zahăr, vanilia. Spumează până ai o cremă groasă, ca o alifie, în care granulele de zahăr nu se mai simt. Adaugă laptele, amestecă. Toarnă amestecul într-un bol termorezistent și fierbe crema la abur, amestecând des cu telul. Încet-încet va începe să se îngroașe, ca o budincă.
Pasul 5. Tragem crema de pe foc, acoperă cu folie alimentară, astfel încât folia să atingă crema. Astfel, crema nu va face crustă. Lasă crema să se răceasca foarte bine. Când crema e rece, spumează untul pentru 4-5 minute, având telul atașat mixerului. Peste untul spumat, cu mixerul mergând la viteză mică, adaugă cu lingura crema rece. Amestecă până ai o cremă fină. Pune crema peste blat, nivelează foarte bine cu spatula.
Pasul 6. Pentru sirop, pregătește o cratiță cu fund dublu. Pune zahărul și ține-l la foc mic, amestecând des, până prinde culoare și se caramelizează. Adaugă apă și lasă să fiarbă până tot zahărul e topit și ai un sirop. Lasă siropul să se răcească, apoi dă fiecare biscuite prin sirop și pune-l peste cremă. Pregătește și glazura: punem la foc mic ciocolata, frișca lichidă, untul, mierea. Amestecă până sunt topite toate și ai o glazură lucioasă. Lasă să se răcorească puțin, apoi toarnă peste stratul de biscuiți.
Pasul 7. Lasă prăjitura Tosca la rece pentru minim 5-6 ore, înainte de feliere, de preferință, peste noapte. Pentru a ridica mai ușor prăjitura din tavă, ne ajutăm de folia alimentară. Pentru feliere, folosim un cuțit de bucătărie foarte lung și subțire.
Preparat cu
-1.250lei
