Contul meu
Coșul meu

Nu ai niciun produs in cos.

Închide

Rețetă cozonac coroniță pufos by Corina Ureche

Rețetă cozonac coroniță pufos by Corina Ureche
Rețetă cozonac coroniță pufos by Corina Ureche

Porții

1

Complexitate

Pregătire

Gătire

Temperatură

Calorii

-

Ingrediente


Pentru aluat:
• 900g făină
• 14g drojdie uscată (nu necesită dizolvare)
• 300g zahăr
• 2 lingurițe esență de vanilie
• un praf de sare
• 400ml lapte cald (dar nu fierbinte)
• 2 ouă întregi
• 100g unt topit

Pentru crema de nucă:
• 450g miez de nucă
• 150ml lapte
• 60g zahăr
• 2 lingurițe esență de vanilie

Ingrediente extra:
• 1 ou (pentru a unge coronița)
• 100g ciocolată neagră sau cu lapte (chips-uri sau tăiată mărunt)
• 100g coajă de portocală confiată cubulețe (dulceață în lipsa ei)
• 100ml zeamă de portocală + 30g zahăr (încălzite până se topește zahărul)
• puțin ulei (pentru lucrul cu aluatul)

Descriere

Cozonac coroniță pufos și plin de umplutură delicioasă cu nucă, ciocolată și portocale. Poate fi piesa principală pe masa de sărbători, este elegant și cu siguranță va fi apreciat de toată lumea.

Mod de preparare

Pasul 1. Pune în vasul mixerului făina, zahărul, drojdia și sarea. Atașează cârligul de frământare și amestecă ingredientele câteva secunde. Pune peste bol capacul anti stropi și toarnă laptele amestecat cu untul și ouăle. Începe frământarea la viteză mică (treptele 2-3), apoi continuă timp de 10 minute pe treptele 6-7. Acoperă bolul si lasă aluatul la dospit 2 ore.

Pasul 2. Macină miezul de nucă în râșnița pentru condimente și nuci.

Pasul 3. Pune la foc mic laptele, zahărul și vanilia, până zahărul este dizolvat. Toarnă peste nucă și amestecă.

Pasul 4. După dospire, întinde aluatul într-o foaie de aprox 60×35cm pe blatul uns cu puțin ulei. Întinde deasupra crema de nucă, pune din loc în loc ciocolata si portocala.

Pasul 5. Rulează strâns foaia, apoi taie ruloul în două pe lung. Împletește cele două părți și unește-le sub formă de coronită. Transferă în tavă cu hârtie de copt, acoperă și lasă la dospit 40 minute.

Pasul 6. Unge cu ou bătut coronița și pune un bol în mijlocul ei (așa păstrăm forma rotundă la mijloc). Pune tava la cuptorul preîncălzit la 170°C (cu ventilație și căldură sus-jos). Coace 25 de minute, apoi pune deasupra hârtie de aluminiu și continuă coacerea încă 55-60 de minute. Folia previne suprarumenirea.

Pasul 7. Imediat după coacere, unge coronița cu siropul de portocale și lăsă-o apoi la răcit.