Rețetă cozonac pentru Paște by AMES

Porții
1
Complexitate
Pregătire
Gătire
Temperatură
Calorii
-
Ingrediente
• 1kg făină tip 000 |
• 15g sare |
• 250g zahăr |
• 450ml lapte |
• 8 gălbenușuri |
• 14 drojdie uscată sau 40 g drojdie proaspătă |
• 200g unt 82% grăsime |
• coaja de lămâie |
• coaja de portocală |
• păstaie de vanilie |
• 50 g smântână grasă |
Umplutură nucă & cacao: |
• 5 albușuri |
• 200g zahăr |
• 250-300 g nucă măcinată |
• 25g cacao |
Descriere
Încearcă rețeta de cozonac tradițional cu nucă și cacao care te va cuceri de la prima degustare!
Mod de preparare
Pasul 1. Începem prin a amesteca laptele călduț, cu semințele de la o păstaie de vanilie, zahărul, coaja de lămâie și de portocală.
Pasul 2. Într-un alt castron amestecăm drojdia, cu 2 de zahăr, 2 linguri de făină și puțin lapte călduț. După ce amestecăm, punem puțină făină deasupra și-l dăm într-un loc călduț. Ai varianta și să îl pui la cuptor la 35 °C pentru 10 minute sau până când crește.
Pasul 3. Cernem făina în bolul mixerului de 2 ori. Adăugăm sarea într-o margine, iar în mijloc adăugăm drojdia crescută, gălbenușurile de ou și laptele călduț.
Pasul 4. Frământăm aluatul la mixer pentru jumătate de oră, timp în care adăugăm treptat untul și smântâna. Transferăm aluatul într-un bol de plastic cu uns cu ulei, îl acoperim cu folie alimentară și lăsăm la dospit pentru 1oră, într-un loc călduț.
Pasul 5. Pentru umplutură, batem albușurile spuma cu zahărul, apoi o amestecăm cu nucile tocate și cacao.
Pasul 6. Împărțim aluatul în 4 și formăm cozonacii umpluți cu cremă. Punem cozonacii în formele tapetate cu hârtie de copt, îi acoperim cu folia alimentară și mai lăsăm la dospit pentru 20 de minute.
Pasul 7. Îi ungem cu gălbenuș de ouă amestecat cu lapte, și îi coacem la cuptorul preîncălzit la 180 °C pentru jumătate de oră, apoi le punem o hârtie de copt deasupra și mai lăsăm pentru jumătate de oră, la 165 °C.
Recomandări:
Ingredientele au nevoie să fie la temperatura camerei.
Cerne făina de 2 ori pentru un cozonac pufos.
Laptele are nevoie să fie călduț, nu fierbinte.
Pasul 2. Într-un alt castron amestecăm drojdia, cu 2 de zahăr, 2 linguri de făină și puțin lapte călduț. După ce amestecăm, punem puțină făină deasupra și-l dăm într-un loc călduț. Ai varianta și să îl pui la cuptor la 35 °C pentru 10 minute sau până când crește.
Pasul 3. Cernem făina în bolul mixerului de 2 ori. Adăugăm sarea într-o margine, iar în mijloc adăugăm drojdia crescută, gălbenușurile de ou și laptele călduț.
Pasul 4. Frământăm aluatul la mixer pentru jumătate de oră, timp în care adăugăm treptat untul și smântâna. Transferăm aluatul într-un bol de plastic cu uns cu ulei, îl acoperim cu folie alimentară și lăsăm la dospit pentru 1oră, într-un loc călduț.
Pasul 5. Pentru umplutură, batem albușurile spuma cu zahărul, apoi o amestecăm cu nucile tocate și cacao.
Pasul 6. Împărțim aluatul în 4 și formăm cozonacii umpluți cu cremă. Punem cozonacii în formele tapetate cu hârtie de copt, îi acoperim cu folia alimentară și mai lăsăm la dospit pentru 20 de minute.
Pasul 7. Îi ungem cu gălbenuș de ouă amestecat cu lapte, și îi coacem la cuptorul preîncălzit la 180 °C pentru jumătate de oră, apoi le punem o hârtie de copt deasupra și mai lăsăm pentru jumătate de oră, la 165 °C.
Recomandări:
Ingredientele au nevoie să fie la temperatura camerei.
Cerne făina de 2 ori pentru un cozonac pufos.
Laptele are nevoie să fie călduț, nu fierbinte.
Preparat cu
-1.250lei
